1. júna 2015

Jahodová torta so snehom a chrumkavými mandľami

Berliner Luft torta




Úžasná tortička z dvoch pečených plátov z dvoch vrstiev (trené cesto s bielkovým bezé alebo snehom) a výdatnou medzivrstvou šľahačkového krému obohateného o jahody. Obe cesta sa pečú spoločne bohato posypané mandľovými lupienkami. Torta je jemná a zároveň príjemne chrumkavá vďaka pečeným mandľovým plátkom na samom povrchu aj pod vrstvou náplne.V časopise Dortománie bola uvedená pod názvom Berliner Luft ale možno ju niekto pozná aj pod názvom Hansen Jensen torta alebo Torta Georga Hamiltona. Určite treba vyskúšať. Mňam!

Ingrediencie:
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 250 g krupicového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka PDP
  • 1 PL mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
na posypanie:
  • 100g mandľových lupienkov
plnka:
  • 400ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 300g mäkkého ovocia, napr. jahôd


Postup:

Mäkké maslo vyšľaháme so 100g krupicového cukru aj vanilkového cukru a postupne do peny zapracujeme oddelené žĺtka. Ďalej do peny zamiešame hladkú múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Nakoniec do cesta pridáme mlieko podľa potreby a všetko vymiešame. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do dvoch rovnakých foriem(22-26cm) a uhladíme (ak nemáme 2 rovnaké, tak upečieme najskôr iba polovicu). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po lyžiciach do neho šľahačom zapracujeme zvyšný cukor (150g). Bielkovú penu tiež rozdelíme na dve polovice a opatrne rozotrieme na cesto vo forme a povrch posypeme mandľovými lupienkami. Takto pripravené korpusy vložíme do vyhriatej rúry a na 180° pečieme približne 20-25 minút.
Krajší z upečených korpusov ešte teplý vyberieme z formy a dlhým nožom rozrežeme na 8-12 dielov. Druhý necháme v celku, vychladnutý vložíme naspäť do formy a natrieme ho celou plnkou.
Plnku si pripravíme vyšľahaním smotany so stužovačom, do ktorej nakoniec už bez šľahania pridáme nakrájané ovocie. Náplň prikryjeme druhým plátom rozdeleným na kúsky a dáme do chladničky stuhnúť.



Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára