Kapustníky,zelníky nie sú žiadnou novinkou, sú to typické záhorácke koláče. Pečú sa na sladko aj slano. Moja babka ich piekla na sladko so škoricou a toto je náš rodinný recept. Piekla som ich prvý krát, kedže kysnuté cesto nie je práve moja parketa :) ale prekvapivo sa podarili a na garden party u známych zmizol hneď celý pekáč.
Ingrediencie:
- 500g polohrubej múky (ja som použila 200g špaldovej, zvyšok polohrubej)
- 2,5-3dcl mlieka
- 1 lyžica masla
- soľ
- 1 lyžička cukru
- 1/2 kocky kvasníc
- 1 lyžica oleja po vymiesení cesta
- 1 vajíčko
na sladkú kapustovú plnku:
- strúhaná kapusta
- kryštálový cukor
- mletá škorica
na slanú kapustovú plnku:
Postup:
Do misky si nasypeme všetku múku. V strede spravíme jamku a nalejeme do nej trochu mlieka. Rozmrvime kvasnice a pridáme do mlieka s trochou cukru. Počkáme kým sa nám spraví pekný kvások a potom pridáme zvyšok mlieka, vajíčko, soľ a maslo. Cesto vymiesime a dáme vykysnúť do tepla.
Medzitým si spravíme plnku- na oleji si podusíme nastrúhanú kapustu až kým nezmäkne. Na sladkú plnku pridáme do kapusty lyžičku mletej škorice, kryštálový cukor(podľa chuti). Do slanej plnky pridáme osmaženú slaninku, cibuľku, soľ a mleté čierne korenie.
Medzitým si spravíme plnku- na oleji si podusíme nastrúhanú kapustu až kým nezmäkne. Na sladkú plnku pridáme do kapusty lyžičku mletej škorice, kryštálový cukor(podľa chuti). Do slanej plnky pridáme osmaženú slaninku, cibuľku, soľ a mleté čierne korenie.
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na doske asi na 1cm a rozkrájame na štvorčeky. Na každý kúsok poukladáme kapustu a zabalíme do batôžteka. Takéto buchtičky poukladáme na papierom vystlaný plech a trochu roztlačíme. Pečieme pri 180° približne 20 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára