Red velvet je americká klasika, ktorú pozná takmer každý aj keď nie každý vie, že vláčnosť koláčiku dáva práve cmar. Je naozaj jemný ako hovorí jeho názov červený zamat a je to asi jeden z najlepších korpusov na torty a preto je taký obľúbený. Recept som doplnila o čerstvé jahôdky a domáci jahodový džem, ktorý sa k tomuto koláču nesmierne hodí. Krém som použila ľahší, nie maslový, ale s mascarpone a cream cheese, teda z čerstvého syra.
Ingrediencie na cesto:
- 3 vajcia
- 250g hladkej múky
- 250ml cmar, kefír alebo čisté acidko
- 140g masla
- 210g práškového cukru (videla som aj recepty s kryštálovým)
- 10g kakaa (pri holandskom radšej menej je tmavšie)
- 1 balenie vanilínového cukru alebo 1 ČL vanilkovej pasty
- 1PL octu (alebo bieleho vinného octu)
- 1ČL sódy bikarbóny
- 1/2 kávovej lyžičky soli
- červené farbivo (bud gelové alebo práškové)
Ingrediencie na krém:
- 250 mascarpone
- 250g cream cheese (napr. philadephia, goldessa)
- 250 ml šlahačkovej smotany
- 50g-100g práškového cukru (podľa uváženia)
- vanilkový cukor alebo pasta, prípadne pár kvapiek arómy
+ jahodový džem a cca 250g čerstvých jahôd
Postup:
Zmiešame si múku, kakao a soľ. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom zašľaháme vajíčka až kým sa nám cesto pekne nespojí. Cmar si zafarbíme na červeno. Do cesta pridáme po častiach na striedačku cmar a sypkú múčnu zmes. Nie všetko naraz vliať ale približne po tretinách. Nakoniec si zmiešame sódu bikarbónu s octom, zmes nám napení a vlejeme ju do cesta. Ihneď dáme cesto do formy vystlanej papierom s priemorom cca 22-24cm a pečieme pri 175° približne 25-30min. Ja som si cesto rozdelila na 2 polovice a piekla v 2 formách.
Plnku si spravíme vyšľahaním mascarpone s cream cheese a cukrom. Nakoniec prilejeme aj smotanu a mixérom vymiešame.
Upečenú tortu si prekrojíme, každý plát okrem vrchného natrieme jahodovým džemom a natrieme krémom. Na každú vrstvu krému poukladáme aj čerstvé jahody. Vrch zahladíme krémom a poukladáme jahody. Hodí sa aj akékoľvek iné najlepšie červené ovocie.
Dobrú chuť !!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára