7. júna 2020

Red velvet torta s jahodami





Red velvet je americká klasika, ktorú pozná takmer každý aj keď nie každý vie, že vláčnosť koláčiku dáva práve cmar. Je naozaj jemný ako hovorí jeho názov červený zamat a je to asi jeden z najlepších korpusov na torty a preto je taký obľúbený. Recept som doplnila o čerstvé jahôdky a domáci jahodový džem, ktorý sa k tomuto koláču nesmierne hodí. Krém som použila ľahší, nie maslový, ale s mascarpone a cream cheese, teda z čerstvého syra.

Ingrediencie na cesto:

  • 3 vajcia
  • 250g hladkej múky
  • 250ml cmar, kefír alebo čisté acidko
  • 140g masla
  • 210g práškového cukru (videla som aj recepty s kryštálovým)
  • 10g kakaa (pri holandskom radšej menej je tmavšie)
  • 1 balenie vanilínového cukru alebo 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1PL octu (alebo bieleho vinného octu)
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • červené farbivo (bud gelové alebo práškové)
Ingrediencie na krém:
  • 250 mascarpone
  • 250g cream cheese (napr. philadephia, goldessa)
  • 250 ml šlahačkovej smotany
  • 50g-100g práškového cukru (podľa uváženia)
  • vanilkový cukor alebo pasta, prípadne pár kvapiek arómy
+ jahodový džem a cca 250g čerstvých jahôd


Postup:



Zmiešame si múku, kakao a soľ. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Po jednom zašľaháme vajíčka až kým sa nám cesto pekne nespojí. Cmar si zafarbíme na červeno. Do cesta pridáme po častiach na striedačku cmar a sypkú múčnu zmes. Nie všetko naraz vliať ale približne po tretinách.  Nakoniec si zmiešame sódu bikarbónu s octom, zmes nám napení a vlejeme ju do cesta. Ihneď dáme cesto do formy vystlanej papierom s priemorom cca 22-24cm a pečieme pri 175° približne 25-30min. Ja som si cesto rozdelila na 2 polovice a piekla v 2 formách. 
Plnku si spravíme vyšľahaním mascarpone s cream cheese a cukrom. Nakoniec prilejeme aj smotanu a mixérom vymiešame.
Upečenú tortu si prekrojíme, každý plát okrem vrchného natrieme jahodovým džemom a natrieme krémom. Na každú vrstvu krému poukladáme aj čerstvé jahody. Vrch zahladíme krémom a poukladáme jahody. Hodí sa aj akékoľvek iné najlepšie červené ovocie. 




Dobrú chuť !!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára