26. februára 2015

Talianska crostata s džemom alebo ovocím


Crostata di marmellata


Crostata je jeden z najobľúbenejších talianskych koláčov, ktorý sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Najčastejšie z džemom alebo čerstvým ovocím.Základom je krehké cesto po taliansky pasta frolla. Obľúbený je aj s ricottou(neskôr priložím aj tento recept), s nutelou alebo vanilkovým krémom, na ktorý sa poukladá ovocie.Tentokrát som si vybrala crostatu s marhuľovým džemom ale kludne môže byť aj iný.


     Ingrediencie:

     Na cesto:

  • 300g hladkej múky
  • 2 žĺtky a jedno celé vajíčko
  • kôra z jedného citróna
  • 170g masla
  • 130g cukru
  • štipka soli

     Na plnku:

  •  1 marhuľový džem a ja som použila aj 2 marhule a 50g mandlí na ozdobu







Postup:

Najskôr postrúhame citrónovú kôru do múky. Následne do nej pridáme maslo a chvíľu miešame,kým sa maslo spojí s múkou. Potom pridáme žĺtka,cukor a štipku soli. Vypracujeme nelepivé cesto,ktoré zabalíme do priesvitnej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 1/2 hodinu.
Vychladnuté cesto rozdelíme na 2 časti..1/3 si odložíme a zvyšok, teda 2/3 cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na výšku cca 4mm.
Pomocou valčeka prenesieme cesto do okrúhlej formy,ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou. Cesto popritláčame na dno aj boky formy,tak aby bola celá forma pokrytá cestom. Vidličkou popicháme cesto a potrieme džemom alebo poukladáme ovocie (prípadne oboje). Môžeme posypať aj mletými mandľami,či inými obľúbenými orechmi.
Zvyšok cesta vyvaľkáme a vyrežeme z neho rovnako široké pásy,ktoré potom rovnomerne poukladáme na koláč. Pečieme približne 45 minút na 180°.






                       Dobrú chuť !


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára