21. októbra 2019

Mandľové tartaletky s vanilkovým krémom


Tartaletky sú pre mňa veľmi príťažlivé koláčiky, ktoré sa dajú pripraviť na desiatky variácii a aj krásne ozdobiť. Ak nemáte doma formu na tartaletky a viete že ich často nebudete piecť a radi by ste ich vyskúšali, pokojne ich môžete upiecť vo forme na muffiny. Vanilkový krém  použitý v tomto recepte je pomerne ľahký, kedže sme maslo nahradili mascarpone a doladiť ho môžeme kvapkou rumu.

 Ingrediencie na cesto:

  • 200g hladkej múky (alebo 100g špaldovej a 100g hladkej bielej)
  • 50g mletých mandlí
  • 2 kopcovité lyžice práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 100g masla
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • štipka soli


Plnka:
  • 250g mascarpone
  • 3 dl mlieka
  • 60 g trstinového cukru
  • 30 g zlatého klasu
  •  50g  zmäknutého masla
  • 1/2 vanilkového lusku, štipku mletej vanilky alebo vanilkový cukor



Postup:

Všetky suroviny na cesto si zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 1/2 hodinu. Cesto rovnomerne natlačíme na dno a boky do každej formičky. Dáme piecť na 180°C približne 20 minút. Ešte teplé ich vyberieme z formičiek a necháme vyhladnúť.

Plnku si uvaríme nasledovne: z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu zašľaháme 5 dkg zmäknutého masla a 250g mascarpone.

Na upečené korpusy cukrárskym vrecúškom nastriekame krém a ozdobíme čerstvým ovocím, mandľovými plátkami.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára