Tartaletky sú pre mňa veľmi príťažlivé koláčiky, ktoré sa dajú pripraviť na desiatky variácii a aj krásne ozdobiť. Ak nemáte doma formu na tartaletky a viete že ich často nebudete piecť a radi by ste ich vyskúšali, pokojne ich môžete upiecť vo forme na muffiny. Vanilkový krém použitý v tomto recepte je pomerne ľahký, kedže sme maslo nahradili mascarpone a doladiť ho môžeme kvapkou rumu.
Ingrediencie na cesto:
- 200g hladkej múky (alebo 100g špaldovej a 100g hladkej bielej)
- 50g mletých mandlí
- 2 kopcovité lyžice práškového cukru
- 1 vajíčko
- 100g masla
- 2 lyžičky šťavy z citróna
- štipka soli
Plnka:
- 250g mascarpone
- 3 dl mlieka
- 60 g trstinového cukru
- 30 g zlatého klasu
- 50g zmäknutého masla
- 1/2 vanilkového lusku, štipku mletej vanilky alebo vanilkový cukor
Postup:
Všetky suroviny na cesto si zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 1/2 hodinu. Cesto rovnomerne natlačíme na dno a boky do každej formičky. Dáme piecť na 180°C približne 20 minút. Ešte teplé ich vyberieme z formičiek a necháme vyhladnúť.
Plnku si uvaríme nasledovne: z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu zašľaháme 5 dkg zmäknutého masla a 250g mascarpone.
Na upečené korpusy cukrárskym vrecúškom nastriekame krém a ozdobíme čerstvým ovocím, mandľovými plátkami.
Plnku si uvaríme nasledovne: z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu zašľaháme 5 dkg zmäknutého masla a 250g mascarpone.
Na upečené korpusy cukrárskym vrecúškom nastriekame krém a ozdobíme čerstvým ovocím, mandľovými plátkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára