30. októbra 2019

Kokosová torta so slaným karamelom




Kokos a karamel, ďalšia kombinácia chutí, ktorú som už dávno chcela vyskúšať a teraz prišla konečne na rad a teda poviem Vám, určite som ju nerobila naposledy. Slaný karamel a kokos sa k sebe neskutočne hodia. Karamel nemusí byť moc slaný, stačí len tak trošku a určite ho v dezerte ucítite. Kokosovo karamelové rezy a zákusky určite poznajú mnohí zo svadobných výslužiek,kde dominovala sladká karamelová plnka a kedže ja mám radšej sviežejšie plnky s ovocím, rozhodla som sa pre kokosový korpus, ktorý je pokvapkaný slaným karamelom s ľahkou plnkou z mascarpone a tvarohu. Celá torta nie je vďaka tomuto krému príliš sladká a karamelu si tam môžete dať podľa vlastnej chuti :)

Ingrediencie:

Korpus:

  • 2 žĺtka
  • 5 bielok
  • 150g kryštálového cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky 
  • 70g kokosu
  • 1 prášok do pečiva
Krém:
  • 250g mascarpone
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 250g tvarohu
  • 2PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1/2 vanilkového lusku
ak budete chcieť mať celú tortu potretú krémom, určite by som spravila väčšie množstvo.
Slaný karamel:
  • 100g masla
  • 60ml šľahačkovej smotany
  • 100g kryštálového cukor
  • 1/2 čl soli

+ čerstvé ovocie(200-300g), mix alebo podľa chuti a ozdoby na tortu



Postup:
Korpus: z bielok ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a znova prešľaháme, kým nám nevznikne lesklá biela pena. Potom pridáme žĺtka a ešte chvíľu šľaháme s mixérom. Potom už ručne metličkou opatrne zamiešame múku s práškom do pečiva a s kokosom, tak aby sa nám cesto pekne spojilo a zostalo nadýchané.
Takto pripravené ho vylejeme do vopred pripravenej formy na pečenie,vystlanej papierom a dáme piecť pri 150-160° na cca 40-45 minút. Kokosový korpus pečiem pri nižšej teplote a dlhšie ako klasický, treba si odskúšať na vlastnej rúre. Toto množstvo je na menšiu tortu s priemerom cca 20cm.

Krém si pripravíme veľmi jednoducho a to tak, že vyšľaháme mascarpone spolu so šľahačkou, vanilkou a cukrom. Potom jemne už len stierkou pridáme tvaroh a zamiešame.

Slaný karamel: cukor a trošku vody dáme variť, počkáme kým zhnedne a prilejeme smotanu izbovej teploty. Varíme kým sa zmes spojí. Stiahneme zo sporáku a vmiešame maslo a soľ.

Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti. Prvý korpus pokvapkáme slaným karamelom, natrieme plnkou, poukladáme ovocie a opäť pokvapkáme karamelom. Postup zopakujeme aj pri druhom korpuse a nakoniec položíme tretí korpus. Ten natrieme zvyšnou plnkou. Vrch tortičky aj boky potrieme plnkou a ozdobíme ovocím, pusinkami...





Dobrú chuť !



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára