23. novembra 2019

Mrkvová torta so špaldovou múkou a kokosovým krémom

Mrkvová torta so špaldovou múkou, lieskovými orieškami a krémom z kokosového mlieka



Mrkvovú tortu pečiem u nás dosť často, pretože je to podľa mňa jeden z tých zdravších dezertov a kedže je mrkva sama o sebe dosť sladká netreba do nej pridávať veľa cukru. Ja som si tentokrát zvolila verziu s celozrnnou hladkou špaldovou múku a cesto som doplnila namiesto klasických vlašských orechov s domácimi opraženými lieskovcami. Do krému som pridala namiesto klasickej šľahačky kokosovú smotanu, ktorá dodala koláčiku jemnosť, ale všetky chute zostali pritom zachované a chuť kokosu necítiť takmer vôbec.Tak nech sa páči, tu je moja, myslím že celkom vydarená verzia mrkvovej tortičky.

Ingrediencie:
  • 5 vajíčok
  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 6 menších mrkiev (cca 400-450g)
  • 50g mletých lieskových orieškov
krém:
  • plechovka kokosového mlieka (400ml)
  • 250g mascarpone
  • 2PL práškového cukru



Postup:
Žĺtky vyšľaháme na svetlú penu. V druhej miske vyšľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh. Do bielkou zľahka vmiešame už ručne žĺtky a olej. Potom vmiešame aj ostatné suché ingrediencie, teda múku zmiešanú s práškom do pečiva, nastrúhanú mrkvu a oriešky. Do cesta môžeme ešte pridať aj šťavu a postrúhanú kôru z 1 pomaranča, ale nič sa nestane ak tam nebude. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170°C cca 50 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť.

Medzitým si pripravíme plnku, a to veľmi jednoducho. Kokosové mlieko, minimálne 60%,  si dáme pred tým vychladiť do chladničky, najlepšie cez noc alebo aspoň na 4hod. Tuhú časť kokosového mlieka odoberieme do misky a spolu s mascarpone a troškou cukru vyšľaháme do krému. Kokosovú vodu, ktorá nám zostala, do plnky nepoužijeme, krém, by tak bol veľmi riedky.

Tortu prekrojíme na jeden alebo dvakrát a naplníme kokosovou plnkou. Môžeme ihneď podávať.






Dobrú chuť!!!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára