26. marca 2020

Bezlepková čokoládová torta s limetkovým krémom

Bezlepková torta s čokoládovým a limetkovým krémom



Už dávnejšie sa mi osvedčil bezlepkový korpus z pudingového prášku, čiže z kukuričného škrobu a veľmi rada ho robím aj keď to nemám dané príkazom. Je jemný, výborne sa krája a v neposlednom rade je veľmi chutný. Vy si samozrejme môžete upiecť klasický piškótový korpus s múkou, ja som len chcela ponúknuť možnosť tým, ktorý pečú aj bezlepkové tortičky a nemusí to byť zrovna kupovaná bezlepková zmes. 
V tortičke boli použité dva krémy, ktoré sa skvelo dopĺňajú a to čokoládový a vaječný limetkový krém. Limetky dodajú celej torte sviežu kyslastú chuť. Mňam :)

Ingrediencie:

na korpus:
  • 6 vajíčok
  • 120g kukuričného škrobu (napr Gustin alebo 3 KS kakaového pudingového prášku)
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • 4 PL oleja
  • 2 PL vody
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 kopcovité lyžice kakaa
na limetkovú plnku: 
  • 2 veľké alebo 3 malé limetky
  • 90g masla
  • 3 vajíčka
  • 180g kryštálového cukru
na čokoládovú plnku:
  • 200g čokolády (min. 52%)
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 100g masla
  • 2PL práškového cukru
  • 250g mascarpone


Postup:

Na cesto si oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do penista. Pridáme 4PL oleja a vodu. Potom pridáme pudingový prášok zamiešaný s kypriacim práškom a kakaom a všetko dobre vymiešame. Nakoniec ručne pridáme bielky. Takto pripravené cesto vylejeme do tortovej formy s rozmermi 22-24cm (ja som mala srdiečkovú) a dáme piecť 20 minút na 170°. Potom rúru stíšime na 150° a pečieme ešte ďalších 15-20 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme na 4 časti (alebo ako sa nám dá).

Limetkovú plnku si pripravíme nasledovne: maslo, cukor a precedenú limetkovú šťavu dajte do misky, ktorú postavíme na hrniec s mierne vriacou vodou. Zahrievajte za stáleho miešania, pokiaľ sa maslo a cukor nerozpustia. Misu zložte z plameňa. V inej miske vyšľahajte vajcia elektrickým šľahačom dohladka a potom ich za stáleho miešania nalejte do limetkovej zmesi. Misu vráťte na hrniec s mierne vriacou vodou a krém ďalej zahrievajte a miešajte vareškou, až zhustne. Bude to trvať asi 15-20 min. To dá vajciam čas sa pomaly prehriať, stabilizovať sa aby sa krém nezrazil. 

Čokoládová plnka: smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni (ale nevaríme) na hustú kašu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.Zvlášť si vyšľaháme maslo s cukrom a postupne do neho pridávame vychladnutú čokoládovú masu.Nakoniec pridáme mascarpone. Ak nemáme mascarpone, môžeme spraviť krém bez neho len s maslom alebo len ako ganache (čiže čokoládu so smotanou). V tom prípade si samozrejme musíme upraviť množstvo ingrediencií. Výhoda tohto čokoládového krému je v tom, že si ho môžete spraviť takpovediac šití na mieru, podľa toho čo preferujete, buď viac čokoládový, alebo viac maslový alebo viac krémový s mascarpone, stále bude dobrý, opatrne len so šľahačkovou smotanou.

Každý korpus natrieme čokoládovým aj limetkovým krémom.Dáme zachladiť do chladničky. Nakoniec na vrch dáme už len čokoládový krém a zatrieme ním aj boky. Na vrch a boky môžeme použiť aj čokoládovú ganache a ozdobiť ovocím, pusinkami...








Dobrú chuť !!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára