Chuťou neutrálne odpaľované cesto, z ktorého sa dá vytvoriť množstvo dezertov na sladko aj na slano.Veterníky, venčeky, profiteroles, bigne (po taliansky) či Paris brest. U nás doma sa robievali venčeky plnené vanilkovým krémom a tie boli vždy mňam mňam. Ja som sa rozhodla tentokrát pre veterníky s jahodami a mascarpone krémom. Recept na cesto je od mojej babky.
Ingrediencie:
Cesto -
- 125ml vody
- 125g polohrubej múky
- 4 vajcia
- štipka soli
- 125g masla
Plnka-
- 200g macsarpone
- 200ml smotanovej šľahačky
- 1 lyžica práškového cukru
- jahody na ozdobu
Do hrnca nalejeme vodu, maslo, štipku soli a ohrievame, pokiaľ sa maslo nerozpustí. Do horúcej vody naraz prisypeme múku a stále miešame,kým nespracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od dna nádoby.Cesto necháme trocha vychladnúť a postupne doň pridávame po jednom vajcia, ktoré sa v ňom rozšľahajú.
Hotové cesto naplníme do vrecúška s ozdobnou špičkou (ak nemáme vrecúško, môžeme použiť aj lyžicu) a vytláčame na plech vystlaný papierom požadovaný tvar.Rúru si predhrejeme na 200°.Pečieme potom približne 25-30 min na 180°. Po upečení veterníčky vyberieme z rúry, špáradlom ich poprepichujeme a necháme vychladnúť.
Plnku si pripravíme tak, že v miske vyšľaháme dotuha šľahačku so stužovadlom a v druhej miske vyšľaháme mascarpone s cukrom. Oboje potom zľahka premiešame dokopy. Upečené veterníky rozkrojíme na polovicu,naplníme krémom, ktorý sme si dali do cukrárenského vrecúška a ozdobíme s kúskami jahôd. Vrch veterníkov nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára