21. apríla 2015

Veterníky s jahodami a mascarpone krémom


Chuťou neutrálne odpaľované cesto, z ktorého sa dá vytvoriť množstvo dezertov na sladko aj na slano.Veterníky, venčeky, profiteroles, bigne (po taliansky) či Paris brest. U nás doma sa robievali venčeky plnené vanilkovým krémom a tie boli vždy mňam mňam. Ja som sa rozhodla tentokrát pre veterníky s jahodami a mascarpone krémom. Recept na cesto je od mojej babky.

Ingrediencie:
Cesto -
  • 125ml vody
  • 125g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 125g masla

Plnka-
  • 200g macsarpone
  • 200ml smotanovej šľahačky
  • 1 lyžica práškového cukru
  • jahody na ozdobu


Postup:

Do hrnca nalejeme vodu, maslo, štipku soli a ohrievame, pokiaľ sa maslo nerozpustí. Do horúcej vody naraz prisypeme múku a stále miešame,kým nespracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od dna nádoby.Cesto necháme trocha vychladnúť a postupne doň pridávame po jednom vajcia, ktoré sa v ňom rozšľahajú.
Hotové cesto naplníme do vrecúška s ozdobnou špičkou (ak nemáme vrecúško, môžeme použiť aj lyžicu) a vytláčame na plech vystlaný papierom požadovaný tvar.Rúru si predhrejeme na 200°.Pečieme potom približne 25-30 min na 180°. Po upečení veterníčky vyberieme z rúry, špáradlom ich poprepichujeme a necháme vychladnúť.
Plnku si pripravíme tak, že v miske vyšľaháme dotuha šľahačku so stužovadlom a v druhej miske vyšľaháme mascarpone s cukrom. Oboje potom zľahka premiešame dokopy. Upečené veterníky rozkrojíme na polovicu,naplníme krémom, ktorý sme si dali do cukrárenského vrecúška a ozdobíme s kúskami jahôd. Vrch veterníkov nakoniec posypeme práškovým cukrom.






Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára