Torta Migliaccio je obľúbená talianska torta zo semolinovej múky (krupice) a ricotty, ktorá sa pripravuje hlavne v období karnevalov. Pôvod torty siaha až do antickej doby. Hlavná ingrediencia bola Miglio = pšeno, podľa ktorého dostala torta názov a z ktorého sa vyrábala múka, ktorá sa používala v kuchyni chudobných kampánčanov (okolie Neapolu).
Dnes sa používa namiesto pšena semolinová múka, ktorá sa varí v mlieku. Hoci je torta jednoduchá na prípravu, má jedinečnú chuť a konzistenciu.
Ingrediencie:
- 200g múky semolino (krupice)
- 500ml mlieka
- 500ml vody
- 50g masla
- 200g cukru
- 4 vajcia
- 1 kôra z citróna alebo pomaranča
- 1 vanilkový struk/ vanilkový cukor
- štipka soli
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko,vodu, soľ a kôru z citróna. Zmes zohrievame ale nevaríme. Keď je mlieko teplé, vyberieme kôru z citróna a pridáme maslo, ktoré necháme úplne roztopiť. Následne nasypeme múku a miešame, kým sa nevytvorí hustá kaša, približne 6-8 min.Z hrnca vylejeme uvarenú kašu do hlbšieho plechu alebo inej misy, kde ju necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme zvyšok cesta. Ricottu prepasírujeme cez väčšie sitko, aby zostala jemná a krémová. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a vanilkou do penista. Potom postupne pridávame ricottu a zašľaháme.Nakoniec pridáme aj vychladnutú kašu a zapracujeme, až kým nedostaneme hladké cesto bez hrudiek. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy alebo vyloženej papierom s priemerom 22-24 cm a pečieme 60 min. na 200° alebo v teplovzdušnej 50 min. na 180°. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: ricette.giallozafferano.it
Do hrnca nalejeme mlieko,vodu, soľ a kôru z citróna. Zmes zohrievame ale nevaríme. Keď je mlieko teplé, vyberieme kôru z citróna a pridáme maslo, ktoré necháme úplne roztopiť. Následne nasypeme múku a miešame, kým sa nevytvorí hustá kaša, približne 6-8 min.Z hrnca vylejeme uvarenú kašu do hlbšieho plechu alebo inej misy, kde ju necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme zvyšok cesta. Ricottu prepasírujeme cez väčšie sitko, aby zostala jemná a krémová. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a vanilkou do penista. Potom postupne pridávame ricottu a zašľaháme.Nakoniec pridáme aj vychladnutú kašu a zapracujeme, až kým nedostaneme hladké cesto bez hrudiek. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy alebo vyloženej papierom s priemerom 22-24 cm a pečieme 60 min. na 200° alebo v teplovzdušnej 50 min. na 180°. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj: ricette.giallozafferano.it
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára