Cantuccini sú typické toskánske sušienky, ktoré tam dostanete kúpiť na každom kroku. V rôznych krajoch nájdete rôzne varianty týchto sušienok, ktoré si môžete upiecť aj doma do zásoby a prekvapiť tak návštevu nevšedným dezertom alebo ich podarovať pekne zabalené. Pravé toskánske cantuccini sú s mandľami, ale časté sú aj miešané s lieskovými orechmi. Podávajú sa namáčané v dezertnom víne. Ja som upiekla mandľové s brusnicami.
Ingrediencie:
- 200g mandlí z toho 100g lúpaných a 100g nelúpaných
- 250g hladkej múky
- 2 vajcia
- 150g kryštálového cukru (môže byť aj hnedý alebo trstinový)
- 1ČL prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- brusnice 50-100g
Postup:
Najskôr si nasucho opražíme mandle, spolu aj lúpané aj nelúpané, kým chytia farbu. Dávame pozor aby sa nespálili a vychladnuté nasekáme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme cukor,zašľaháme, žĺtka,opäť zašľaháme. Metličkou zamiešame do cesta múku zmiešanú s práškom do pečiva,soľou a vanilkovým cukrom.Nakoniec pridáme nahrubo posekané mandle a brusnice. Na pomúčenej doske si z cesta vyvaľkáme niekoľko valčekov.
Mne vyšli z tohto množstva 3 väčšie. Preložíme na plech vystlaný papierom a pečieme pri 180° približne 20-25 min. Po vybratí z rúry ich hneď horúce pozdĺžne pokrájame a dáme ešte dopiecť na 10 minút, aby boli pekne chrumkavé.
Necháme vychladnúť a podávame namáčané v dezertnom víne (napr. Vino Santo) alebo ku káve.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára