29. apríla 2015

Cantuccini


Cantuccini sú typické toskánske sušienky, ktoré tam dostanete kúpiť na každom kroku. V rôznych krajoch nájdete rôzne varianty týchto sušienok, ktoré si môžete upiecť aj doma do zásoby a prekvapiť tak návštevu nevšedným dezertom alebo ich podarovať pekne zabalené. Pravé toskánske cantuccini sú s mandľami, ale časté sú aj miešané s lieskovými orechmi. Podávajú sa namáčané v dezertnom víne. Ja som upiekla mandľové s brusnicami.

Ingrediencie:
  • 200g mandlí z toho 100g lúpaných a 100g nelúpaných
  • 250g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 150g kryštálového cukru (môže byť aj hnedý alebo trstinový)
  • 1ČL prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • brusnice 50-100g


Postup:

Najskôr si nasucho opražíme mandle, spolu aj lúpané aj nelúpané, kým chytia farbu. Dávame pozor aby sa nespálili a  vychladnuté nasekáme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme cukor,zašľaháme, žĺtka,opäť zašľaháme. Metličkou zamiešame do cesta múku zmiešanú s práškom do pečiva,soľou a vanilkovým cukrom.Nakoniec pridáme nahrubo posekané mandle a brusnice. Na pomúčenej doske si z cesta vyvaľkáme niekoľko valčekov.
Mne vyšli z tohto množstva 3 väčšie. Preložíme na plech vystlaný papierom a pečieme pri 180° približne 20-25 min. Po vybratí z rúry ich hneď horúce pozdĺžne pokrájame a dáme ešte dopiecť na 10 minút, aby boli pekne chrumkavé. 
Necháme vychladnúť a podávame namáčané v dezertnom víne (napr. Vino Santo) alebo ku káve.






Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára