Torta tenerina je známa špecialita z mesta Ferrara. Pripravuje sa z čokolády, masla, cukru, vajíčok a z malého množstva múky. Na prvý pohľad nie je najlákavejšia, pretože zostáva nízka a popraskaná. Tortička má však úžasnú čokoládovú chuť, chrumkavú ,,kôrku,, a vo vnútri je mäkká a čokoládovo šťavnatá.
Ingrediencie:
- 200g čokolády na varenie
- 60g hladkej múky
- 3 vajíčka
- 100g masla
- 3 lyžice mlieka
- 150g cukru
- štipka soli
Postup:
Najskôr si dáme roztopiť polámanú čokoládu vo vodnom kúpeli. Pridáme aj kúsok studeného masla a miešame do kým nebude čokoláda hladká a krémová. Potom pridáme aj zvyšok masla. Keď sa úplne rozpustí odstavíme z ohňa a necháme ochladnúť. Zatiaľ si môžeme vyšľahať žĺtky s polovicou cukru do penista. Potom pridáme mierne vychladnutú čokoládu,mlieko a múku a dobre premiešame. Zvlášť si vyšľaháme bielky so štipkou soli a s druhou polovicou cukru do tuhého snehu. Ten potom zo stierkou alebo vareškou jemne zapracujeme do zvyšku cesta. Takto pripravené cesto vylejeme do okrúhlej formy s priemerom 23-24 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 180° približne 25-30 min. Po vypnutí rúry, tortu nevyťahujeme, ale necháme ju tam vychladnúť pri pootvorených dvierkach. Až potom tortu opatrne vyberieme a môžeme servírovať.
Dobrú chuť !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára