27. mája 2015

Bazová šťava


Domáca osviežujúca limonáda


Bazová limonáda je osviežujúci nápoj z bazových kvetov. Každoročne sme ju doma pripravovali a tento rok som sa ju rozhodla vyskúšať aj ja. Mám ju radšej ako bazový sirup, ktorý sa mi zdá zbytočne sladký a treba ho riediť. 

Ingrediencie:
  • 10-15 kvetov bazových kvetov
  • 6 PL kryštálového cukru alebo medu
  • 1-2 citróny
  • 3,5 litra vody (môže byť aj iná veľkosť pohára)


Postup:
Zohriatu vodu nalejeme do fľaše a nasypeme do nej cukor alebo med a dobre zamiešame aby sa všetok rozpustil. Keď voda vychladne, pridáme do nej umyté a nakrájané citróny na plátky, môžu byť aj bez kôry. Nakoniec pridáme bazové kvety a fľašu zatvoríme viečkom alebo utierkou, či gázou. Fľašu postavíme na slnečné miesto a necháme macerovať 24-48 hodín v studenom náleve. Keď je slnečné počasie stačí aj 24 hodín, ak nie aspoň 48 hodín.
Potom limonádu scedíme cez sitko, alebo gázu a dochutíme podľa vlastnej chuti. Keď sa nám zdá ešte málo sladká pridáme cukor alebo med.Limonádu prelejeme do menších fliaš a odložíme do chladničky. Šťavu môžeme krátko prevariť a odložiť do chladničky na dlhšiu dobu. Mala by tak vydržať aj 2 mesiace.  Doma sme ju nezvykli vôbec prevárať, pretože sa hneď vypila čerstvá :)









Dobrú chuť!!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára