Sviatočná torta s parížskym krémom ozdobená čokoládovými plátmi a čerstvými jahodami určite poteší každého, kto má rád čokoládu.Aspoň u nás je základom každej dobrej torty či dezertu čokoláda a úspech je zaručený :)
- 5 vajíčok
- 5PL Kryštálového cukru (alebo trstinového)
- 5 PL Polohrubej múky
- 2,5PL horúcej vody
- 2,5 PL oleja
- 1 Prášok do pečiva
- 2-3PL kakaa
Plnka- Parížsky krém
- 150g čokolády
- 150ml šľahačkovej smotany
- 150g práškového cukru
- 150g masla
+ jahody a čokoládové plátky
Postup:
Postupov na kakaové piškótové cesto je veľa. Ja som si obľúbila nasledovný: žĺtka s cukrom vymiešame do penista. Koľko vajíčok toľko polievkových lyžíc cukru. Keď máme vajíčka vyšľahané, pridávame postupne horúcu vodu, olej, a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Voda a olej 1/2 množstvo ako vajíčok, takže ak máme 5 vajíčok dáme 2,5 lyžice vody a 2,5 lyžice oleja. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a to tak že 1/3 zašľaháme mixérom a zvyšok ručne. Cesto vylejeme do formy (22cm) vystlanej papierom a pečieme na 170° cca 35-40 min.
Vychladnutý korpus prekrojíme na 3 časti a každý plát natrieme plnkou. Plnkou natrieme aj vrch a boky torty.
Plnku si pripravíme nasledovne: smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni (ale nevaríme) na hustú kašu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.Zvlášť si vyšľaháme maslo s cukrom a postupne do neho pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Tento krém je veľmi chutný, pomerne jednoduchý a trvanlivý.
Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som poukladala na vrch torty jahody,ale môže to byť aj iné sezónne ovocie alebo ich mix a na boky torty som použila čokoládové plátky.
Postup:
Postupov na kakaové piškótové cesto je veľa. Ja som si obľúbila nasledovný: žĺtka s cukrom vymiešame do penista. Koľko vajíčok toľko polievkových lyžíc cukru. Keď máme vajíčka vyšľahané, pridávame postupne horúcu vodu, olej, a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Voda a olej 1/2 množstvo ako vajíčok, takže ak máme 5 vajíčok dáme 2,5 lyžice vody a 2,5 lyžice oleja. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a to tak že 1/3 zašľaháme mixérom a zvyšok ručne. Cesto vylejeme do formy (22cm) vystlanej papierom a pečieme na 170° cca 35-40 min.
Vychladnutý korpus prekrojíme na 3 časti a každý plát natrieme plnkou. Plnkou natrieme aj vrch a boky torty.
Plnku si pripravíme nasledovne: smotanu s čokoládou rozpustíme na miernom ohni (ale nevaríme) na hustú kašu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.Zvlášť si vyšľaháme maslo s cukrom a postupne do neho pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Tento krém je veľmi chutný, pomerne jednoduchý a trvanlivý.
Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som poukladala na vrch torty jahody,ale môže to byť aj iné sezónne ovocie alebo ich mix a na boky torty som použila čokoládové plátky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára