18. júna 2015

Višňový koláč s vanilkovým krémom

Cocoa tart/ Crostata al cacao con crema pasticcera e amarene

Kakaové krehké linecké cesto plnené vanilkovým krémom a višňami. Domáci pudingový krém s vanilkou a čerstvými višňami, ktoré dozrievajú v tomto období. Tart, tarte (fran.) či crostata (tal.), koláč, ktorý sa dá pripraviť na x spôsobov, je vďačný dezert na každú príležitosť.

Ingrediencie:

  • postup a množstvo na krehké linecké cesto sú rovnaké ako som písala tu, ale pridáme aj 1,5 lyžice kakaa.
vanilkový krém
  • 500ml mlieka
  • 4 žĺtka
  • 100g cukru
  • 50 g kukuričného škrobu (napr.gustin) alebo hladkej múky
  • 1/2 vanilkového lusku (alebo kôra z citróna) pre arómu pudingu
okrem toho 
  • višne
  • 20KS amaretti (sušienky)- nemusia byť

Postup:
Vanilkový krém si pripravíme tak, že dáme variť mlieko do hrnca aj s 1/2 vanilkového lusku, z ktorého sme vybrali semiačky a dobre ich v mlieku zamiešame.Keď začne mlieko vrieť, vypne ho a lusk vyberieme. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Potom pridáme kukuričný škrob a zamiešame žĺtkovú hmotu. Nakoniec  pridáme postupne horúce mlieko a stále miešame, aby sa nám vytvorila hladká kaša. Prelejeme ju späť do hrnca a varíme na slabom ohni, až kým nám nevznikne hladký pudingový krém.Do vychladnutého môžeme potom primiešať 100g ricotty alebo mascarpone.

Do múky pridáme maslo,žĺtka,cukor a štipku soli. Vypracujeme nelepivé cesto,ktoré zabalíme do priesvitnej fólie a odložíme do chladničky na 1/2 hod. 2/3 cesta vyvaľkáme na doske na výšku cca 4mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do formy,ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou. Cesto popritláčame na dno aj boky formy,tak aby bola celá forma pokrytá cestom.Zvyšok cesta vyvaľkáme a vyrežeme z neho  napr. srdiečka, alebo rovnako široké pásy,ktoré potom rovnomerne poukladáme na plnku.Tú môžeme vyliať na cesto celú a povtláčať do neho višne, alebo spraviť viac prstiev ovocia a krému. Je to už na nás. Ja som ešte poukladala rozdrvené sušienky na cesto, aby puding nezvlhčil príliš koláč a dal sa pekne vybrať z formy chrumkavý.
Pečieme približne 45 minút na 180°.





Dobrú chuť!


Čiastočný zdroj inšpirácie: http://www.sorelleinpentola.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára