Cocoa tart/ Crostata al cacao con crema pasticcera e amarene |
Kakaové krehké linecké cesto plnené vanilkovým krémom a višňami. Domáci pudingový krém s vanilkou a čerstvými višňami, ktoré dozrievajú v tomto období. Tart, tarte (fran.) či crostata (tal.), koláč, ktorý sa dá pripraviť na x spôsobov, je vďačný dezert na každú príležitosť.
Ingrediencie:
- postup a množstvo na krehké linecké cesto sú rovnaké ako som písala tu, ale pridáme aj 1,5 lyžice kakaa.
vanilkový krém
- 500ml mlieka
- 4 žĺtka
- 100g cukru
- 50 g kukuričného škrobu (napr.gustin) alebo hladkej múky
- 1/2 vanilkového lusku (alebo kôra z citróna) pre arómu pudingu
okrem toho
Postup:
Vanilkový krém si pripravíme tak, že dáme variť mlieko do hrnca aj s 1/2 vanilkového lusku, z ktorého sme vybrali semiačky a dobre ich v mlieku zamiešame.Keď začne mlieko vrieť, vypne ho a lusk vyberieme. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Potom pridáme kukuričný škrob a zamiešame žĺtkovú hmotu. Nakoniec pridáme postupne horúce mlieko a stále miešame, aby sa nám vytvorila hladká kaša. Prelejeme ju späť do hrnca a varíme na slabom ohni, až kým nám nevznikne hladký pudingový krém.Do vychladnutého môžeme potom primiešať 100g ricotty alebo mascarpone.
Do múky pridáme maslo,žĺtka,cukor a štipku soli. Vypracujeme nelepivé cesto,ktoré zabalíme do priesvitnej fólie a odložíme do chladničky na 1/2 hod. 2/3 cesta vyvaľkáme na doske na výšku cca 4mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do formy,ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou. Cesto popritláčame na dno aj boky formy,tak aby bola celá forma pokrytá cestom.Zvyšok cesta vyvaľkáme a vyrežeme z neho napr. srdiečka, alebo rovnako široké pásy,ktoré potom rovnomerne poukladáme na plnku.Tú môžeme vyliať na cesto celú a povtláčať do neho višne, alebo spraviť viac prstiev ovocia a krému. Je to už na nás. Ja som ešte poukladala rozdrvené sušienky na cesto, aby puding nezvlhčil príliš koláč a dal sa pekne vybrať z formy chrumkavý.
Pečieme približne 45 minút na 180°.
Pečieme približne 45 minút na 180°.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára