30. augusta 2015

Višňový džem bez cukru


Mám rada džemy, aj zavárané ovocie, ale posledné roky som sa im dosť vyhýbala vďaka množstvo cukru, ktoré obsahujú. Preto som sa rozhodla vyskúšať džem len so štipkou soli a podarilo sa. V džeme je cítiť len čisté višne, vôbec nie je kyslý, teda len toľko ako višne aj sú (máme asi sladšie odrody doma), ale uvariť džem bez pridania cukru, je možné z akéhokoľvek ovocia. 





Postup:
Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať a odkôstkujeme. Dáme ho do hrnca, pridáme štipku soli a zakryté varíme minimálne hodinu (závisí od ovocia). Keď ovocie začne púšťať vodu, odklopíme a necháme za občasného miešania čo najviac vyvariť vodu. Čím dlhšie sa ovocie varí, tým je sladšie. Pokiaľ sa nám zdá ovocie stále málo sladké, pridáme ešte štipku soli, ktorá by mala z ovocia vytiahnuť sladkú chuť. Pokiaľ sa nám ani potom džem nezdá dosť sladký, môžeme pridať hrnček až dva umytých hrozienok a rozvariť ich v džeme. Takto uvarený džem môžeme rozmixovať tyčovým mixérom, ale aj nemusíme (záleží od ovocia). Pokiaľ by ostal džem dosť riedky, môžeme do neho pridať trochu agaru (želatiny), ktorý pridáme ku koncu varenia a odstavíme.

Hotový džem nalejeme do umytých pohárov a zaviečkujeme. Takto pripravený džem dáme sterilizovať obvyklým spôsobom, buď v rúre alebo na sporáku v hrnci (cca 40 minút).

V rúre- do hlbšieho pekáča nalejeme vodu a poukladáme naplnené poháre (vodu max do 2/3 pohárov). Sterilizujeme pri teplote 180° cca 20 minút.
Poháre potom otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára