Výborný makový koláč s mandľami a jablkami. Môžete si ho pripraviť ako tortu, či ako koláč napríklad aj k raňajkám. Múka je nahradená makom a mandľami.
Ingrediencie:
- 150g mletého maku
- 150g mletých mandlí
- 3 menšie alebo 2 väčšie jablká
- 5 vajíčok
- šťava z 1 citróna
- 170g cukru
- vanilka (buď semienka z jedného lusku alebo pár kvapiek arómy)
- 1 lyžica rumu
- 1 prášok do pečiva
Postup:
Jablká umyjeme,očistíme, nastrúhame, citrón odšťavíme. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Do žĺtkov pridáme cukor a spolu vyšľaháme do penista(V originál recepte sa uvádza 200g cukru, ja som dala 170g a sladký bol dosť, myslím, že by stačilo ešte o niečo menej). Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty pridáme šťavu z citróna, mletý mak, pomleté mandle a zamiešame. Ďalej pridáme prášok do pečiva, rum, vanilku a opatrne zapracujeme aj sneh z bielkov. Nastrúhané jablká zamiešame do cesta ako posledné. Takto pripravené cesto vylejeme do vymastenej formy (okrúhla cca 22cm alebo do hlbšieho plechu) a dáme piecť na 170° približne hodinku.
Dobrú chuť!!
Zdroj inšpirácie: z knihy Dolci da forno.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára