12. augusta 2015

Makový koláč bez múky



Výborný makový koláč s mandľami a jablkami. Môžete si ho pripraviť ako tortu, či ako koláč napríklad aj k raňajkám. Múka je nahradená makom a mandľami.

Ingrediencie:

  • 150g mletého maku
  • 150g mletých mandlí
  • 3 menšie alebo 2 väčšie jablká
  • 5 vajíčok
  • šťava z 1 citróna
  • 170g cukru
  • vanilka (buď semienka z jedného lusku alebo pár kvapiek arómy)
  • 1 lyžica rumu
  • 1 prášok do pečiva


Postup:
Jablká umyjeme,očistíme, nastrúhame, citrón odšťavíme. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Do žĺtkov pridáme cukor a spolu vyšľaháme do penista(V originál recepte sa uvádza 200g cukru, ja som dala  170g a sladký bol dosť, myslím, že by stačilo ešte o niečo menej). Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty pridáme šťavu z citróna, mletý mak, pomleté mandle a zamiešame. Ďalej pridáme prášok do pečiva, rum, vanilku a opatrne zapracujeme aj sneh z bielkov. Nastrúhané jablká zamiešame do cesta ako posledné. Takto pripravené cesto vylejeme do vymastenej formy (okrúhla cca 22cm alebo do hlbšieho plechu) a dáme piecť na 170° približne hodinku.




Dobrú chuť!!

Zdroj inšpirácie: z knihy Dolci da forno.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára