27. júla 2015

Citrónové tiramisu


Osviežujúca verzia známeho talianskeho dezertu, ale s menej známou citrónovou príchuťou. Ideálny dezert v teplých letných dňoch a navyše je rýchlo a ľahko pripravený. Keď ho chceme podávať čo najskôr, môžeme si tiramisu naskladať do rôznych pohárov, alebo misiek. Ak nemáme doma mascarpone, môžeme ho nahradiť krémom z jogurtu a kyslej smotany.

Ingrediencie:
  • 2-3 balíky podlhovastých piškót
krém z kyslej smotany a jogurtu
  • 2x250g kyslej smotany
  • 1 x250g biely jogurt
  • práškový cukor podľa chuti (cca 70g)
  • vanilkový cukor 2 balíky
  • kôra z jedného citrónu
alebo krém z mascarpone:
  • 400g mascarpone
  • 350ml šľahačkovej smotany
  • práškový cukor podľa chuti (cca 50g)
  • vanilkový cukor 2 balíky
  • kôra z jedného citrónu
na namočenie piškót:
  • šťava z 2 malých alebo 1 veľkého citrónu
  • 50ml vody
  • 8PL citrónového likéru alebo rum (4PL)- ak nechceme alkohol dáme viac citrónovej šťavy alebo vody
  • 100g práškového cukru


Postup:
Odšťavíme 1-2 citróny (podľa veľkosti), citrónovú šťavu zriedime s vodou a osladíme cukrom. Môžeme pridať aj citrónový likér alebo trocha rumu.  Piškóty namočíme do šťavy a poukladáme  ich tesne vedľa seba v jednej vrstve do formy.

- Na krém si zmiešame hustejší biely jogurt s kyslou smotanou, vanilkovým  a práškovým cukrom (podľa chuti). Nakoniec primiešame aj kôru z citróna.
- Na krém z mascarpone si šľahačom vymiešame mascarpone so šľahačkovou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom.Nakoniec primiešame aj kôru z citróna.

Na piškóty nanesieme vrstvu krému a postup opakujeme, do kým sa nám neminie krém alebo piškóty :) Na vrch môžeme postrúhať bielu čokoládu alebo posypať kokosom. Dezert necháme aspoň na pár hodín v chladničke pred podávaním. 


Dobrú chuť!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára