Osviežujúca verzia známeho talianskeho dezertu, ale s menej známou citrónovou príchuťou. Ideálny dezert v teplých letných dňoch a navyše je rýchlo a ľahko pripravený. Keď ho chceme podávať čo najskôr, môžeme si tiramisu naskladať do rôznych pohárov, alebo misiek. Ak nemáme doma mascarpone, môžeme ho nahradiť krémom z jogurtu a kyslej smotany.
Ingrediencie:
- 2-3 balíky podlhovastých piškót
- 2x250g kyslej smotany
- 1 x250g biely jogurt
- práškový cukor podľa chuti (cca 70g)
- vanilkový cukor 2 balíky
- kôra z jedného citrónu
alebo krém z mascarpone:
- 400g mascarpone
- 350ml šľahačkovej smotany
- práškový cukor podľa chuti (cca 50g)
- vanilkový cukor 2 balíky
- kôra z jedného citrónu
na namočenie piškót:
- šťava z 2 malých alebo 1 veľkého citrónu
- 50ml vody
- 8PL citrónového likéru alebo rum (4PL)- ak nechceme alkohol dáme viac citrónovej šťavy alebo vody
- 100g práškového cukru
Postup:
Odšťavíme 1-2 citróny (podľa veľkosti), citrónovú šťavu zriedime s vodou a osladíme cukrom. Môžeme pridať aj citrónový likér alebo trocha rumu. Piškóty namočíme do šťavy a poukladáme ich tesne vedľa seba v jednej vrstve do formy.
- Na krém si zmiešame hustejší biely jogurt s kyslou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom (podľa chuti). Nakoniec primiešame aj kôru z citróna.
- Na krém z mascarpone si šľahačom vymiešame mascarpone so šľahačkovou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom.Nakoniec primiešame aj kôru z citróna.
Na piškóty nanesieme vrstvu krému a postup opakujeme, do kým sa nám neminie krém alebo piškóty :) Na vrch môžeme postrúhať bielu čokoládu alebo posypať kokosom. Dezert necháme aspoň na pár hodín v chladničke pred podávaním.
Dobrú chuť!!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára