Torta s vanilkovým a s čokoládovým krémom a s malinami. Korpus svetlý a čokoládový. Svetlý natretý domácim višňovým džemom bez cukru. Torta ozdobená rýchlou parížskou šľahačkou :)
V tejto torte som chcela vyskúšať korpus bez oleja, kedže ho viacerí chvália a je naozaj veľmi dobrý, pevný a nadýchaný. Iný recept s hladkou múkou a olejom je napr. v tomto recepte.
Ingrediencie na kakaový korpus:
- 6 vajec
- 180g cukru
- 180 polohrubej múky
- 6 PL vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 2-3PL kakaa
Ingrediencie na svetlý korpus:
- 6 vajec
- 180g cukru
- 180 polohrubej múky
- 6 PL vody
- 1/2 prášku do pečiva
Ingrediencie na čokoládový krém:
- 150g čokolády na varenie
- 250ml šľahačkovej smotany
- 60g cukru
- 2PL kakaa
- 250g masla
Ingrediencie na vanilkový krém:
- 2,5 vanilkového pudingu alebo zlatý klas
- 6 dcl mlieka
- 150g cukru
- 2PL vanilkového cukru
- 250g masla
Postup:
Piškótové cesto si pripravíme tak, že žĺtky vymiešame s polovicou cukru do penista. Za stáleho šľahania prilejeme teplú vodu. Bielky si vyšľaháme samostatne s druhou polovicou cukru na tuhý sneh a zľahka ich primiešame do cesta striedavo s múkou zmiešanou s práškom do pečiva(po častiach primiešavame bielka a múku do žĺtkovej hmoty). Do tmavého cesta zamiešame do múky kakao.
Cesto vylejeme do formy (26cm) a pečieme pri 180° 10 minút, potom stíšime na 160° a pečieme ešte cca 30 minút.
Čokoládový krém (Parížska plnka) si pripravíme nasledovne: smotanu s čokoládou, kakaom a cukrom rozpustíme na miernom ohni (ale nevaríme) na hustú kašu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.Zvlášť si vyšľaháme maslo a postupne do neho pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Dostaneme tak krásny čokoládový krém, ktorý treba chvíľu nechať stuhnúť v chladničke, kým ho nanesieme na tortu.
Vanilkový krém- pudingy s cukrom a mliekom uvaríme na hustú kašu. Maslo si zvlášť vyšľaháme do peny. Po vychladnutí kaše, postupne zašľaháme do masla. Môžeme pridať aj 2 PL rumu.
Skladanie a plnenie torty:
Svetlý korpus som prekrojila na 3 časti, kakaový len na 2, ten bol menší. Svetlé som natrela višňovým džemom a natrela vanilkovým krémom. Na vanilkový krém som poukladala mrazené maliny. Každý korpus bol pokvapkaný malinovou šťavou s rumom. Čokoládový korpus bol natretý čokoládovou plnkou. Striedali sa teda svetlý korpus s vanilkovou plnkou prikrytý čokoládovým.
Torta bola ozdobená parížskou šľahačkou a čokoládovými ozdobami.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára