13. júla 2015

Vanilkovo-čokoládová torta




Torta s vanilkovým a s čokoládovým krémom a s malinami. Korpus svetlý a čokoládový. Svetlý natretý domácim višňovým džemom bez cukru. Torta ozdobená rýchlou parížskou šľahačkou :)
 V tejto torte som chcela vyskúšať korpus bez oleja, kedže ho viacerí chvália a je naozaj veľmi dobrý, pevný a nadýchaný. Iný recept s hladkou múkou a olejom je napr. v tomto recepte.

Ingrediencie na kakaový korpus:
  •  6 vajec
  • 180g cukru
  • 180 polohrubej  múky
  • 6 PL vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2-3PL kakaa
Ingrediencie na svetlý korpus:
  •  6 vajec
  • 180g cukru
  • 180 polohrubej  múky
  • 6 PL vody
  • 1/2 prášku do pečiva
Ingrediencie na čokoládový krém:
  • 150g čokolády na varenie
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 60g cukru
  • 2PL kakaa
  • 250g masla
Ingrediencie na vanilkový krém:
  • 2,5 vanilkového pudingu alebo zlatý klas
  • 6 dcl mlieka
  • 150g cukru
  • 2PL vanilkového cukru
  • 250g masla


Postup:
Piškótové cesto si pripravíme tak, že žĺtky vymiešame s polovicou cukru do penista. Za stáleho šľahania prilejeme teplú vodu. Bielky si vyšľaháme samostatne s druhou polovicou cukru na tuhý sneh a zľahka ich primiešame do cesta striedavo s múkou zmiešanou s práškom do pečiva(po častiach primiešavame bielka a múku do žĺtkovej hmoty). Do tmavého cesta zamiešame do múky kakao.
Cesto vylejeme do formy (26cm) a pečieme pri 180° 10 minút, potom stíšime na 160° a pečieme ešte cca 30 minút.
Čokoládový krém (Parížska plnka) si pripravíme nasledovne: smotanu s čokoládou, kakaom a cukrom rozpustíme na miernom ohni (ale nevaríme) na hustú kašu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.Zvlášť si vyšľaháme maslo a postupne do neho pridávame vychladnutú čokoládovú masu. Dostaneme tak krásny čokoládový krém, ktorý treba chvíľu nechať stuhnúť v chladničke, kým ho nanesieme na tortu.
Vanilkový krém- pudingy s cukrom a mliekom uvaríme na hustú kašu. Maslo si zvlášť vyšľaháme do peny. Po vychladnutí kaše, postupne zašľaháme do masla. Môžeme pridať aj 2 PL rumu.

Skladanie a plnenie torty:
 Svetlý  korpus som prekrojila na 3 časti, kakaový len na 2, ten bol menší. Svetlé som natrela višňovým džemom a natrela vanilkovým krémom. Na vanilkový krém som poukladala mrazené maliny. Každý korpus bol pokvapkaný malinovou šťavou s rumom. Čokoládový korpus bol natretý čokoládovou plnkou. Striedali sa teda svetlý korpus s vanilkovou plnkou prikrytý čokoládovým.
Torta bola ozdobená parížskou šľahačkou a čokoládovými ozdobami.




Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára