Sicílsky slávnostný koláč alebo torta
Cassata je vynikajúci sicílsky koláč, pripravený z piškótového cesta, plnený ricottou a čokoládou. Slovo cassata znamená tehla a vypovedá o tvare dezertu, no často sa pripravuje aj v okrúhlej forme.
Najbohatšie koláče môžete vidieť celé obalené marcipánom a na vrchu poliate citrónovou polevou. Piškótové cesto máva citrónovú,vanilkovú alebo pomarančovú príchuť. Do plnky z ricotty sa pridáva aj kandizované ovocie a kúsky čokolády. Ja som si zvolila menej sladkú verziu a koláč som ozdobila len šľahačkou a trochou kandizovaného ovocia.Ingrediencie:
Piškótové cesto:
- 6 vajec
- 170g cukru
- 85g polohrubej múky
- 85g zemiakového škrobu (napr.Solamyl) alebo kukuričného
- 1/2 kypriaceho prášku
- štipka soli
- voliteľné: vanilková aróma,citrónová alebo pomarančová kôra
- 500g ricotty alebo jemného tvarohu
- 150g cukru
- 50-100g horkej čokolády
- trošku vanilky/vanilkového cukru
- kandizované ovocie (cca 100-200g)
- 250ml šľahačkovej smotany
- mandle
- šťava z 1 pomaranča alebo likér Maraschino alebo Marsala, alebo Vermut
Najskôr si pripravíme piškótové cesto (pan di spagna). Z viacerých receptov som si zvolila tento:
Vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne lopatkou pridáme do žĺtkovej hmoty, tak aby cesto zostalo pekne nadýchané. Následne pridáme aj preosiatu múku zmiešanú s trochou kypriaceho prášku a zemiakového škrobu (môže byť aj kukuričný).
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom.Pečieme približne 30 minút na 180°C.
Piškótu si po vychladnutí nakrájame na pozdĺžne pláty,tak aby sa dali poukladať do chlebovej hranatej formy na dno a boky (formu môžeme vystlať potravinárskou fóliou,aby sa dal koláč lepšie vyklopiť). Zvyšný pás cesta si odložíme nabok. Piškótu pokvapkáme pomarančovou šťavou, ktorú som si vopred krátko uvarila s 2 lyžičkami cukru.
Na plnku zmiešame v miske ricottu s cukrom a dôkladne vyšľaháme. Pridáme aj nastrúhanú horkú čokoládu alebo hotové čokoládové guličky. Množstvo cukru a čokolády zvolíme poľa našej chuti. Môžete pridať aj kandizované ovocie. Ricottovú plnku natrieme na piškótové cesto a uhladíme.Plnku prikryjeme zvyšnou piškótou, pokvapkáme ju šťavou a odložíme do chladničky na celú noc.
Koláč vyklopíme na misu alebo tanier a opatrne odstránime fóliu. Zo smotany vyšľaháme hustú šľahačku a natrieme ňou celý koláč. Ozdobíme kandizovaným ovocím alebo kandizovanými čerešňami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára