7. marca 2015

Cassata siciliana


Sicílsky slávnostný koláč alebo torta



 Cassata je vynikajúci sicílsky koláč, pripravený z piškótového cesta, plnený ricottou a čokoládou. Slovo cassata znamená tehla a vypovedá o tvare dezertu, no často sa pripravuje aj v okrúhlej forme.
Najbohatšie koláče môžete vidieť celé obalené marcipánom a na vrchu poliate citrónovou polevou. Piškótové cesto máva citrónovú,vanilkovú alebo pomarančovú príchuť.  Do plnky z ricotty sa pridáva aj kandizované ovocie a kúsky čokolády. Ja som si zvolila menej sladkú verziu a koláč som ozdobila len šľahačkou a trochou kandizovaného ovocia.



Ingrediencie:

 Piškótové cesto:
  • 6 vajec
  • 170g cukru
  • 85g polohrubej múky
  • 85g zemiakového škrobu (napr.Solamyl) alebo kukuričného
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • voliteľné: vanilková aróma,citrónová alebo pomarančová kôra
Plnka:
  • 500g ricotty alebo jemného tvarohu
  • 150g cukru
  • 50-100g horkej čokolády
  • trošku vanilky/vanilkového cukru
Na ozdobu:
  • kandizované ovocie (cca 100-200g)
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • mandle
Na zvlhčovanie korpusu:

  •  šťava z 1 pomaranča alebo likér Maraschino alebo Marsala, alebo Vermut 
 Postup:


    Najskôr si pripravíme piškótové cesto (pan di spagna). Z viacerých receptov som si zvolila tento:
Vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne lopatkou pridáme do žĺtkovej hmoty, tak aby cesto zostalo pekne nadýchané. Následne pridáme aj preosiatu múku zmiešanú s trochou kypriaceho prášku a zemiakového škrobu (môže byť aj kukuričný).
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom.Pečieme približne 30 minút na 180°C. 
Piškótu si po vychladnutí nakrájame na pozdĺžne pláty,tak aby sa dali poukladať do chlebovej hranatej formy na dno a boky (formu môžeme vystlať potravinárskou fóliou,aby sa dal koláč lepšie vyklopiť). Zvyšný pás cesta si odložíme nabok. Piškótu pokvapkáme pomarančovou šťavou, ktorú som si vopred krátko uvarila s 2 lyžičkami cukru.
    Na plnku zmiešame v miske ricottu s cukrom a dôkladne vyšľaháme. Pridáme aj nastrúhanú horkú čokoládu alebo hotové čokoládové guličky. Množstvo cukru a čokolády zvolíme poľa našej chuti. Môžete pridať aj kandizované ovocie. Ricottovú plnku natrieme na piškótové cesto a uhladíme.Plnku prikryjeme zvyšnou piškótou, pokvapkáme ju šťavou a odložíme do chladničky na celú noc.
  Koláč vyklopíme na misu alebo tanier a opatrne odstránime fóliu. Zo smotany vyšľaháme hustú šľahačku a natrieme ňou celý koláč. Ozdobíme kandizovaným ovocím alebo kandizovanými čerešňami.

Dobrú chuť!!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára