21. marca 2016

Koláč s ricottou a citrónovým krémom




Ricottový alebo tvarohový koláč je typický taliansky dezert pripravovaný na Veľkú noc. Crostata di ricotta je naozaj jednoduchý, ľudový dezert, ktorý v sebe nesie chuť rodinnej tradície.
Ja som sa rozhodla tento koláč pripraviť s citrónovou polevou, ktorá mu dodala osviežujúcu chuť. Citróny sú typické ovocie, ktoré sa pridáva do mnohých talianskych dezertov, najmä na juhu, kde sa pestujú. Namiesto citrónového krému je možné ochutiť koláč s čokoládovými kúskami alebo hrozienkami namočenými v pomarančovej šťave či alkohole. Typický ricottový koláč má navrchu len mriežky z cesta.

Ingrediencie:
na cesto

  • 175g hladkej alebo polohrubej múky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • 120g ochladeného masla pokrájaného na kocky
  • 1 vajíčko

na plnku

  • 450g ricotty alebo tvarohu 
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 80g krupicového cukru
  • najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • najemno nastrúhaná kôra z 1 pomaranča (nemusí byť)
  • vanilkový lusk (alebo vanilkový cukor)
na citrónovú polevu:
  • 3 vajíčka
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 2 vačšie alebo 3 menšie citróny
  • 1 lyžica masla



Postup:
Najprv si pripravíme cesto. Do misky preosejeme múku s cukrom a štipkou soli. Uprostred urobíme jamku. Pridáme kocky masla, vajíčko a prstami spracúvame, postupne zapracúvame múku, kým sa všetko nespojí. Pripravené cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na pol hodinu.
Potom si pripravíme plnku. Ricottu vyšľaháme so smotanou, vajcami, cukrom, citrónovou a pomarančovou kôrou. Nakoniec zamiešame aj semienka z vanilkového lusku. Prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky, kým ju nebudeme potrebovať.

Po polhodine cesto natlačíme na dno pripravenej formy a popicháme ho vidličkou. Prikryjeme papierom na pečenie, posypeme suchou fazuľou alebo ryžou a vložíme do rúry, predhriatej na 190° a pečieme 15 minút. Cesto vyberieme z rúry, odložíme papier na pečenie aj fazuľu. Necháme ho odstáť vo forme, potom preložíme na kuchynskú mriežku a necháme trochu vychladnúť. 
Ricottovú zmes naložíme lyžicou na predpečené cesto a povrch uhladíme. Pečieme 30-35 minút na 190°C, kým nie je koláč zlatistý a plnka stuhnutá. Koláč necháme vychladnúť a až potom ho vyberieme z formy.

Na citrónovú polevu si v miske šľahacou metličkou vyšľaháme 3 vajíčka s cukrom. Pridáme nastrúhanú kôru z 2 citrónov a scedenú šťavu z 2 citrónov. Misku preložíme nad vodný kúpeľ a varíme za stáleho miešania, až kým krém nezhustne. Potom do teplého krému primiešame lyžicu masla. Krém necháme vychladnúť a nakoniec ho vylejeme na vychladnutý koláč.



Dobrú chuť!!


Inšpirácia z knihy PRAVÁ TALIANSKA KUCHYŇA



1 komentár: