30. septembra 2015

Čokoládová torta s jahodovým mousse

Torta alla mousse di fragole
Torta s čokoládovým cestom ozdobená šľahačkovo-jahodovou penou (mousse), ktorú si môžeme spraviť aj ako výborné rezy, ozdobiť napr. želé alebo čokoládou. Ak ste dostali chuť na jahody na jeseň, či v zime, postačia aj mrazené. Mňam :)

Ingrediencie: 
na cesto- 
  • 150g masla
  • 150 hladkej múky
  • 150g práškového cukru
  • 100 čokolády na varenie
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 500g jahôd
  • 5-6 lyžíc mlieka
na plnku-
  • 500g jahôd(mrazených alebo čerstvých)
  • 5-6 lyžíc mlieka
  • 2dl smotany na šľahanie
  • cukor podľa chuti


Postup:
Čokoládu si rozpustíme nad vodnou parou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Ďalej zašľaháme postupne žĺtka a  roztopenú a vychladnutú čokoládu. Ako ďalšie v poradí zamiešame do cesta múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec bielka vyšľahané na sneh. Cesto vylejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom a dáme piecť na 180-190° približne 45-50 minút (V pôvodnom recepte sa uvádza až hodina, mne stačilo 45min.)Ja som použila formu s priemerom 22cm ale môže byť aj väčšia. Po vytiahnutí z rúry necháme tortu volne vychladnúť.
Na plnku si očistíme jahody, nakrájame na kúsky, zopár necháme na vrch na dekoráciu. Ostatné jahody rozmixujeme s mliekom do peny. Osladíme podľa chuti. Do vyšľahanej šľahačky pridáme opatrne jahodovú penu, zamiešame a navrstvíme na tortu. Ak sa nám zdá pena málo tuhá, môžeme pridať želatínový stužovač za studena a dať aspoň na hodinu tortu do chladničky. Pokiaľ ju chceme konzumovať hneď, nie je to potrebné :) Vrch torty ozdobíme zvyšnými jahodami.






Dobrú chuť!!

Zdroj inšpirácie: Torte dolci e salate (kniha v it.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára