25. apríla 2020

Čokoládové muffiny s mandľami


Čokoládovo-mandľové muffiny 



Tieto muffiny by som mohla nazvať aj caprese, ako známa talianska torta caprese, pretože majú toho veľa spoločného. Sú to čokoládovo-mandľové pochúťky. Torta Caprese, sa pripravuje bez múky, z mletých mandlí a s kopou čokolády. Jej recept bol mojím úplne prvým uverejnením receptom na tomto blogu (Torta Caprese ) a nebolo to náhodou, milujem totiž jednoduché ale dokonalé talianske dezerty.
 Tortu caprese zvyknem piecť menej sladkú ako je v pôvodnom recepte, dávam asi o polovicu menej cukru, to sa inak snažím takmer v každom recepte, kde je to možné a keď nemám doma dostatok mandlí, pokojne polovicu nahradím hladkou špaldovou múkou.
Tieto muffiny som ozdobila naopak otočené, čokoládou a plátkami mandlí a  vyzerajú tak ako malé tortičky. Zdobením som sa inšpirovala z jedného zahraničného programu o varení, ale nepamätám si názov, recept som si vymyslela sama.



Ingrediencie:

  • 3 veľké alebo 4 menšie vajcia
  • 100g hladkej múky
  • 100g mletých mandlí
  • 150g horkej čokolády
  • 100g práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 100g masla
na polevu:
  • 100g čokolády
  • 20g masla
  • 1 lyžica oleja (môžeme vynechať)
Postup:

Polámanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo s cukrom vyšľaháme do penista. Do zmesi postupne zašľaháme všetky žĺtky,zomleté mandle,múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli. Z bielkov vyšľaháme sneh,ktorý jemne zamiešame do cesta ale len ručne. Cesto vylejeme do formičiek na muffiny a pečieme približne 20-30 minút pri 180°C (treba sledovať podľa vlastnej rúry). Po upečení necháme vychladnúť. Podávame pocukrované alebo poliate s čokoládovou ganache, ktorú si pripravíme roztopením čokolády s maslom a lyžicou oleja.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára