Čokoládovo-mandľové muffiny
Tieto muffiny by som mohla nazvať aj caprese, ako známa talianska torta caprese, pretože majú toho veľa spoločného. Sú to čokoládovo-mandľové pochúťky. Torta Caprese, sa pripravuje bez múky, z mletých mandlí a s kopou čokolády. Jej recept bol mojím úplne prvým uverejnením receptom na tomto blogu (Torta Caprese ) a nebolo to náhodou, milujem totiž jednoduché ale dokonalé talianske dezerty.
Tortu caprese zvyknem piecť menej sladkú ako je v pôvodnom recepte, dávam asi o polovicu menej cukru, to sa inak snažím takmer v každom recepte, kde je to možné a keď nemám doma dostatok mandlí, pokojne polovicu nahradím hladkou špaldovou múkou.
Tieto muffiny som ozdobila naopak otočené, čokoládou a plátkami mandlí a vyzerajú tak ako malé tortičky. Zdobením som sa inšpirovala z jedného zahraničného programu o varení, ale nepamätám si názov, recept som si vymyslela sama.
Ingrediencie:
- 3 veľké alebo 4 menšie vajcia
- 100g hladkej múky
- 100g mletých mandlí
- 150g horkej čokolády
- 100g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 100g masla
na polevu:
- 100g čokolády
- 20g masla
- 1 lyžica oleja (môžeme vynechať)
Postup:
Polámanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo s cukrom vyšľaháme do penista. Do zmesi postupne zašľaháme všetky žĺtky,zomleté mandle,múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli. Z bielkov vyšľaháme sneh,ktorý jemne zamiešame do cesta ale len ručne. Cesto vylejeme do formičiek na muffiny a pečieme približne 20-30 minút pri 180°C (treba sledovať podľa vlastnej rúry). Po upečení necháme vychladnúť. Podávame pocukrované alebo poliate s čokoládovou ganache, ktorú si pripravíme roztopením čokolády s maslom a lyžicou oleja.
Polámanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo s cukrom vyšľaháme do penista. Do zmesi postupne zašľaháme všetky žĺtky,zomleté mandle,múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipku soli. Z bielkov vyšľaháme sneh,ktorý jemne zamiešame do cesta ale len ručne. Cesto vylejeme do formičiek na muffiny a pečieme približne 20-30 minút pri 180°C (treba sledovať podľa vlastnej rúry). Po upečení necháme vychladnúť. Podávame pocukrované alebo poliate s čokoládovou ganache, ktorú si pripravíme roztopením čokolády s maslom a lyžicou oleja.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára