13. decembra 2015

Vianočný toskánsky koláč

Panforte di Siena



Nevzala by sme hold talianskemu cukrárskemu umeniu, keby som neupiekla k Vianociam skvelý korenistý toskánsky koláč. Je veľmi sýty a stačí ho iba malá porcia. Tak ako je zvykom aj u nás aj v Taliansku sú vianočné koláčiky bohaté na oriešky, škoricu či med. Tento koláčik sa pripravuje veľmi sladký, bez vajíčok, no ja som sa  kvôli nadýchanosti rozhodla použiť aspoň 2, ale v originálnom recepte nenájdete žiadne. 

Ingrediencie:
  • 115g lieskových orieškov
  • 115 g ošúpaných mandlí
  • 55g sušených marhúľ(brusníc, ananásu alebo iného sušeného ovocia)
  • 55g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletých klinčekov
  • postrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 175g medu
  • 55g krupicového cukru
  • 2 vajíčka



Postup:
Okrúhlu formu s priemerom 18-20cm vystelieme papierom na pečenie. Lieskové oriešky nasypeme na plech a vložíme do rúry, zohriatej na 180°C, na 10 minút kým nezozlatnú. Vysypeme ich na utierku a rukou pogúľame, aby sa zbavili šupiek. Medzitým dáme na plech mandle a pečieme tiež 10 minút. Oriešky aj mandle posekáme a vysypeme do veľkej misy.
K orechom pridáme pokrájané sušené marhule, brusnice či ananás, pomarančovú kôru a premiešame. Do misy preosejeme múku, kakao,škoricu, muškátový oriešok a klinčeky a dôkladne premiešame. V tomto momente môžeme pridať aj spomínané 2 rozšľahané vajíčka a premiešať celú zmes. Do panvice na slabý oheň dáme cukor s medom a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme zovrieť a varíme 5 minút, kým nezhustne a nezačne tmavnúť (ako karamel).Do cesta vylejeme medový karamel a premiešame. Cesto preložíme do pripravenej formy a povrch vyhladíme. Pečieme približne 50-55min. na 170-180°C,potom koláč prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť. Pred podávaním koláč posypeme práškovým cukrom.



Dobrú chuť!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára