6. novembra 2015

Victoria sponge



Victoria sandwich alebo victoria sponge je známy anglický koláč, ktorý sa perfektne hodí po obede ako dezert, alebo sa podáva podľa anglickej tradície k čaju o 5. Meno dostala táto torta podľa kráľovnej Victorie, ktorá si ju veľmi obľúbila a pochutnávala si na nej popoludní spolu s čajom.
Typický Victoria sponge sa skladá z jemného piškótového cesta rozkrojeného na 2 časti a naplneného malinovou alebo jahodou marmeládou a šľahačkou. Môže byť vylepšený pridaním čerstvých malín alebo malinovou omáčkou. Vrch je posypaný práškovým cukrom. Jednoduchý a pritom veľmi chutný múčnik.

Ingrediencie:
  • 200g masla
  • 200g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 200g cukru
  • 50ml mlieka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (môže byť aj vanilkový cukor)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • malinový džem/maliny 


Postup:
Rúru si dáme vyhriať na 180°. Vymastíme si 2 tortové formy alebo vyložíme papierom s rovnakým priemerom (20-22cm). Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, až do kým nedostaneme hladký krém. Postupne po jednom zašľaháme celé vajíčka do masla aj s vanilkou. Potom už bez šľahania, jemne primiešavame do cesta múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme trochu mlieka, ak je cesto príliš tuhé. Zmes rozdelíme do dvoch foriem(alebo jednej a cesto potom prekrojíme) a uhladíme. Pečieme 20-25min. Vyberieme torty z rúry a necháme 5 minút odležať. Až potom ich vyberieme z formy a odstránime papier. Obe polovice môžeme natrieť džemom alebo len jednu a poukladať maliny, či iné čerstvé ovocie. Na džem navrstvíme vyšľahanú šľahačku.Vrch torty pocukrujeme.


Dobrú chuť!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára