14. marca 2015

Cheesecake z ricotty


Cheesecake s ricottou a malinami


Úžasný cheesecake pozná snáď každý. Nie je to práve najlacnejší zákusok ale na slávnostnú príležitosť, či návštevu je ako stvorený. No a kedže mám v mrazničke ešte stále veľa malín, rozhodla som sa upiecť tentokrát ricottový s malinovým vírom.
Prípravou je trochu náročnejší, hlavne z hľadiska času, najlepšie je upiecť ho večer,aby stihol v noci dobre stuhnúť.

Ingrediencie:
na cesto:
  • 200g maslových sušienok
  • 100g masla
na plnku:
  • 500g ricotty
  • 80g kryštálového cukru
  • 60 ml šľahačkovej smotany
  • 200g bielej čokolády
  • 2-3 celé vajcia (záleží od veľkosti)
  • 2PL hladkej múky
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
  • 150-200 g mrazených malín



Postup:

Začneme tým,že si vymastíme tortovú formu, dno môžeme vystlať aj papierom na pečenie. Sušienky si rozmixujeme alebo rozdrvíme v mikroténovom sáčku. Zmäknuté maslo pokrájame na menšie kúsky a spolu s rozdrvenými sušienkami ručne vypracujeme cesto. Zmes vysypeme do formy a rukou utlačíme na dno. Sušienkový základ utlačíme aj po bokoch torty a pomocou pohárika s rovným dnom alebo lyžicou uhladíme.
Ďaľej si pripravíme ricottové cesto a to tak, že si roztopíme bielu čokoládu so šľahačkou vo vodnom kúpeli. Keď sa všetka čokoláda rozpustí, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Medzitým si môžeme spraviť aj malinový sirup a to tak,že zmrazené maliny necháme roztopiť v hrnci s pár lyžicami vody,s 2 lyžičkami práškového cukru (následne môžeme precediť cez sitko, ja som ho tentokrát nepasírovala,chcela som cítiť aj chuť malín :). Keď maliny povolia pridáme kukuričný škrob a varíme 1 minútu.
Ricottu metličkou alebo mixérom na malých otáčkach zmiešame s celými vajíčkami, kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom, 2 lyžicami preosiatej múky a pomarančovej kôry. Nakoniec pridáme aj čokoládovú zmes a ručne vymiešame do hladka. 
Plnku nalejeme na sušienkový základ a vrch polejeme malinovým gelom. Špajľou vytvoríme ,,víry,, mramorovanie aké sa nám páči.
Cheesecake dáme piecť do rúry na 170° po dobu 50-60 minút vo vodnom kúpeli. Na spodok rúry dáme hlbší plech naplnený aspoň 1cm vody. Cheesecake nám tak nepopraská a zostane krémový.
Po hodine pečenia, rúru vypneme a cheesecake necháme ešte ďalšiu hodinu zavretý v rúre. Nakoniec ho vyberieme, necháme volne vychladnúť a odložíme do chladničky najlepšie na celú noc.



 Prajem dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára